Pěkný font, odkud ho máš?

Ke scrapbookovému tvoření neodmyslitelně patří nadpisy a journalingy. A k těm zase pěkná písma neboli fonty. Dobře zvolený font umocní sdělení a výraz celé stránky, takže je třeba věnovat jeho výběru náležitou pozornost. A hlavně mít odkud vybírat. Placených fontů k zakoupení najdete na internetu spoustu, ale my se dneska poohlédneme po těch zadara,  peněz (a papírů) nemá scrapbookařka nikdy dost.

Nejprve dvě vyloženě scrapbookové záležitosti. Oblíbeným zdrojem vhodných a zajímavých fontů je scrapbookový magazín Creating Keepsakes – tedy jeho internetová verze. Každý pátek si tam můžete volně stáhnout jeden scrapbookový font – Free Font Friday – takže při pravidelném docházení budete mít slušnou sbírku. Hromadu anglických fontů pro vás shromáždila také Scrappy na svém webu scrapbook.cz. Drobnou nevýhodou je, že je má členěny abecedně podle názvu, takže pokud hledáte nějaký konkrétní styl, chvilku vám to zabere.

Pokud já hledám font v konkrétním stylu, obracím se na stránky dafont.com. A dál už jsem vlastně nikdy hledat nemusela, neboť na dafontu najdete tisíce fontů přehledně rozdělených do tématických kategorií jako jsou psací písma, historická, komiksová, hororová, retro, techno … co si račte přát. Samozřejmě zde najdete i množství klasických jednoduchých fontů,  speciální písma k určitým svátkům (Vánoce, Velikonoce, Halloween) a slušnou hromadu písmek obrázkových.

Jediný problém nastává, pokud nutně potřebujete český font s diakritikou. Při vyřezávání nadpisů se ještě diakritika nějak ošidit dá – buď použijete místo ní nějaký jiný doplněk (knoflík, srdíčko…) nebo si příslušný háček najdete ve fontu samostatně či vytvoříte z malého x apod. Pokud ale píšete souvislý text, je český font nutný (no dobrá, jsou i nadšenci, kteří to pak oháčkují a očárkují ručně, ale nic moc teda, navíc je to na bednu a snadno se vloudí chybičky). Ale máme tu web České fonty jako třešinku našeho fontového dortu. Všechny uvedené české fonty jsou k dispozici pro soukromé a často i komerční účely a i když jich tu není tolik jako na celosvětovém dafontu, je jich tu dost a dost. Výhodou je, že i celý web je kompletně v češtině, takže nemusíte přemýšlet, co která kategorie písma znamená.

A teď již zbývá jen popřát vám úspěšné vybírání toho nejvhodnějšího supr písma pro vaši novou stránku.

Příspěvek byl publikován v rubrice PC rady. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Pěkný font, odkud ho máš?

  1. KETA napsal:

    díky za odkazy! pěkný článek.

  2. Petra - Pettie napsal:

    Taky děkuju… Ukládám do oblíbených :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>