Zoner Photo Studio – k čemu je tenhle program?

Hodně scrapařek obdivuje moje fotografie na stránkách. Je to částečně dobrým foťákem (Canon EOS 40D) a hodně také následnou úpravou v počítači, tzv. postprocessingem. Spousta průměrných snímků má potenciál být krásnými fotografiemi, pokud je trochu zesvětlíte, správně oříznete, vyladíte barvy aby bíla bílá byla, proostříte, vhodně zvýrazníte místa, která mají být vidět, a potlačíte ten zbytek. Navíc jako scrapařky máme svoje specifické problémy při práci s fotkami – klasicky jak nacpat na jednu fotku do tisku více menších. Pracuji s fotkami již mnoho let a touto cestou se s vámi chci o svoje zkušenosti podělit (abych to nemusela na kurzech vysvětlovat stále dokola a vy si to nemusely znova a znova psát :) Na úvod mých výukových článků o zoneru (plným jménem Zoner Photo Studiu) bych vám chtěla tento program představit z takového širšího hlediska. Jak vznikal, k čemu všemu se hodí a proč právě zoner.

Jak mnozí víte, nepoužívám tento program náhodou. Jsem zaměstnancem softwarového oddělení firmy Zoner již devět let (neboli od verze 4 jak my tady počítáme čas, protože s železnou pravidelností každý rok na podzim vychází nová verze našeho zoneru). Jádro vývojového týmu je ještě starší, nějakých 17 let už spolu kluci vydrželi pohromadě a taky už to dávno nejsou kluci :-) Ano, zoner je původní český software a já měla tu úžasnou možnost nakouknout pod pokličku jeho tvorby i spolupracovat na tom, jak by mělo uživatelské prostředí vypadat a jaké nové funkce by se vám – uživatelům – hodily. Jinak já osobně jsem se dlouhá léta starala o web a prezentaci a po mateřské jsem přešla k tvorbě tutoriálů a zákaznické podpoře. Takže mi odpusťtě, kdybych sklouzla do takového toho oficiálního, korektního ale poněkud strnulého slohu – však víte jak to to s těmi starými psy a novými kousky :-) A teď důležité prohlášení – poslední rok (od té doby, co máme Retušovací štětec) již spravuji a upravuji své fotografie pouze v Zoner Photo Studiu a nemusím k tomu používat žádný jiný program, ani Photoshop.

Teď bych měla už konečně vysvětlit, k čemu všemu ten zoner vůbec slouží, že? Budeme se tu bavit zejména o nejnovější verzi 13 Pro. V tomto programu uděláte vpodstatě všechno, co by vás tak mohlo napadnout s fotkami dělat.

  • Stažení z fotoaparátu i z jiných zdrojů, třeba vysosnutí celého webu se sketchi nebo stránkami, abyste to nemuseli ukládat po jednom, skenování.
  • Organizace fotoarchivu – umí sám přetřídit fotky do adresářové struktury rok-měsíc-den podle data vytvoření a nejen to.
  • Hromadné přejmenování fotografií, popisky, klíčová slova, označení barevnými značkami pro lepší přehled, které fotky potřebujete na kterou stránku.
  • Široké možnosti úprav fotografií včetně automatického vylepšení, odstranění červených očí, projasnění stínů (neboli digitální blesk), doostření, snadného retušování, převodu na černobílou nebo barevně tónovanou fotografii, různých efektů, obálek, rámečků, vkládání textu.
  • K tomu také šikovná možnost aplikace řetězce úprav na celý adresář fotografií najednou – automaticky vylepšit, zmenšit, doostřit, přidat podpis – a to vše na jedno kliknutí.
  • Zoner má i specializovaný modul pro práci s RAW formáty a jejich vyvolávání, ale to asi většinou nepoužíváte (to vás teprve naučím :)
  • Co jistě využijete jsou nejrůznější prezentační možnosti – tiskové šablony, sestavení fotek do pohlednice (náš klasický scrapbookový blok fotografií, na výběr mnoho šablon), kalendáře, HTML galerie, uploady na Facebook, Flickr nebo do alb Picasa a další.
  • Jo, taky to umí nejrůznější prohlížení, promítání a vytváření DVD prezentací. Já to moc nepoužívám, ale jestli bude zájem, tak se to kvůli vám naučím a předvedu :-)
  • A třešinky pro fajnšmekry jako skládání 3D fotografií, panoramat nebo multiexpozic.

Uff.

Můj zásadní argument „pro“ je , že umí všechno. Ano, můžete si stáhnout pět až deset freewarových programů zadarmo, které tohle všechno obsáhnou také a některé specializované detaily třeba i lépe, ale je to hrozně nepohodlné.  Takhle mám všechno pěkně pohromadě, spouštím jeden program a v něm pracuji a udělám vše, co potřebuji. Já osobně jsem se Zoner Photo Studiem velice spokojená a používám ho každý den (myslím tím i doma).

Po řadě tu máme ukázané automatické přetřídění fotoarchivu, jednoduché ale účinné vylepšení fotky, výsledky funkce Pohlednice a pak jednu složenou multiexpozici focenou bez stativu jen tak z ruky. A kdo neví, tak daný objekt je největší brněnský … hodiny, stojící na náměstí Svobody a kolik je hodin na něm nezjistí ani jeho autor :-)

A ještě několik konkrétních informací k programu i k plánovaným článkům.  Pokud máte nějaký dotaz nebo problém, napište mi ho do komentářů nebo na mail astarte@scrapmafie.cz. Buď přímo odpovím nebo si ho vezmu jako námět pro další článek. Hodně praktických věcí o používání zoneru si můžete přečíst na blogu Milujeme fotografii. V Zonerpressu vyšla i knížka o Zoner Photo Studiu 13, další díl by měl vyjít co nevidět. 30ti denní plná verze na vyzkoušení je ke stažení přímo na webu Zoneru a tamtéž můžete program zakoupit. Aktijka teď ode mne dostala letáky a slevové kódy s desetiprocentní slevou, které jsem pro vás sehnala a které bude přidávat do balíků z Hurápapíru jako bonus, takže můžete využít i této možnosti. A pokud máte zakoupenou nějakou starší verzi Zoner Photo Studia, určitě vám již přišel (nebo brzy přijde) email se zajímavou nabídkou na upgrade na verzi 13 – kterou velice doporučuji zejména kvůli Pohlednicím a Retušovacímu štětci.

Příspěvek byl publikován v rubrice PC rady, Zoner Photo Studio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů u Zoner Photo Studio – k čemu je tenhle program?

  1. Lea napsal:

    Myslím, že tenhle program budu nutně potřebovat :-) . Mám Photofiltre, ale chlupík s ním zápasím, tak budu ráda, když někdo bude psát podrobné postupy a já budu mít krásné fotky a hlavně v různých velikostech :-)

  2. Píďa napsal:

    Myslím, že budeš spokojená. Nevím, jestli nás Ast tak zblbla, nebo je zoner opravdu tak dobrý, ale řekla bych, že 80-90% scrapařek ho používá. A v mafii má samozřejmě zastoupení stoprocentní :) I když některé z nás vyznávají i photoshop :)

  3. Ola napsal:

    Ahoj, tak teď jsi mě opravdu nalákala, ale pro Apple počítače se Zoner asi ještě nedělá, nebo se pletu?

  4. astarte napsal:

    Můj muž to na svém Macovi nějak rozběhl, ale bohužel to není Zonerem jako výrobcem garantovatelné. Můžu ti zjistit podrobnosti a vyzkoušet se to dá na té třicetidenní zkušební verzi.

    • Ola napsal:

      Software doma mám, dostala jsem ho při nákupu foťáku, ale myslím, že to jinak nepůjde než rozdělením harddisku a já si nebudu prznit Mac windowsama :) Tak uvidím, co řekne manžel, jinak to budu muset narvat do mého letitého notebooku, který startuje půl hodiny :-D

  5. Milena napsal:

    Chtěla bych se zeptat na tuto funkci Zoneru : třeba vysosnutí celého webu se sketchi nebo stránkami, abyste to nemuseli ukládat po jednom…
    Když jsem si to vyzkoušela na Vaší galerii, stáhly se mi pouze náhledy obrázků a ty jsou tak mrňavé, že na nich není nic vidět. Můžete mi poradit jak na to? Děkuji.

    • admin napsal:

      Zrovna naše galerie má zapnutou ochranu na stažení těch největších, dají se postahovat střední náhledy ve velikosti 400*400 px, stačily by? Mohu poslat do mailu svoje nastavení, jak jsem to zkoušela a stáhla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>