Silhouette – samolepicí nadpis snadno a rychle

Nejčastěji využívanou  schopností vyřezávací mašinky Silhouette je (aspoň tedy pro nás) možnost použití jakéhokoliv true type fontu, tedy skoro všech písem, které jsou na internetu k dispozici volně ke stažení. Když se to spojí s Aktijčiným nápadem použít místo čtvrtky samolepicí fólie, máme samolepicí nadpis stránce přesně na míru hotový za pár minut.

Možnost připravit si nadpis podle svého uvážení, vybrat si vhodný font a jeho velikost přesně přizpůsobit volnému místu na stránce, nezabývat se tím, jestli máte všechna potřebná písmenka – to je již samo o sobě skvělé. Použití samolepicí fólie pak přináší navíc i řadu dalších výhod.  Jedna je zřejmá hned, nemusíte se patlat s lepidlem, nadpis je samolepicí. Navíc je to lepidlo sympatické přilnavosti, písmenka dobře drží, ale dají se většinou bez problémů a beze škod odlepit a přesunout, a to i několikrát. Fólie je pevnější než papír a odpadají tak problémy s tenčími liniemi písmen, které se v papírové variantě často trhají, někdy dokonce už při řezání. Navíc tím, že je fólie tenká a neklade velký odpor, šetříte svůj vyřezávací nožík. Opravdu je to dost poznat na výdrži jednoho nože, který je poměrně drahý.

Dost řečí, koukneme se na obrázky.

Podle Aktijčina příkladu používám matné samolepicí fólie z Hornbachu. Jmenují se D-c-fix a kus metrové délky a šířky 45 cm stojí kolem šedesáti korun. Mají slušný výběr barevných variant – nejoblíbenější na písmenka jsou klasicky bílá, černá a tmavě hnědá.

Při vyřezávání z fólie je optimální nastavit hloubku řezu tak, aby fólie byla dobře proříznutá, ale spodní papírový obal, který chrání samolepicí vrstvu, zůstal neporušený. Tím pádem celý nadpis jednoduše stáhnete ze samolepicí podloužky Silhouettu vcelku, nemusíte ďoubat písmenko po písmenku, a podobně to oceníte i při lepení, že nemusíte odloupávat papír z každého písmenka a interpunkčního znamínka zvlášť.

Mně se osvědčilo toto nastavení, ale to si pak sami vyzkoušejte a vylaďte.

Další příjemná možnost je, že pokud chcete ponechat nadpis (vyrovnání písmen, rozestupy) přesně tak, jak byl při řezání, stačí si vzít vnější část fólie jako šablonu a nalepit si ji na stránku přesně tam, kam potřebujete. Někdy se podaří přenést rovnou i několik písmen a ty ostaní do ní snadno vlepíte ručně nebo pinzetou. Poté vnější část nadpisu jednoduše odlepíte a máte písmenka přesně v těch správných původních rozestupech.

Vnější část nadpisu se dá navíc použít i jako šablona a písmena nadpisu podle ní obtáhnout, vyšrafovat nebo i naťupat barvou, jak je libo. Tím, že je šablona samolepicí, přilne dobře k podkladu a barva se vám nebude rozpatlávat mimo písmena.

Díky tomu, že je fólie pevnější a pružnější než papír, zvládnete i hodně tenká nebo malá písmena, která by z papíru udělat nešla – a pokud šla, zbláznili byste se při lepení. Ano, i ten spodní text je vyřezaný na Silhouettu.

A nakonec takový tip, jak využít písmenka a zbytky samolepicích fólií i k jinému účelu než je klasická scrapbooková stránka. Takhle jsem si za pár minut vylepšila úložnou krabici na velikonoční dekorace.

Příspěvek byl publikován v rubrice Scrapbook prakticky, Silhouette. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Silhouette – samolepicí nadpis snadno a rychle

  1. Kiarka napsal:

    ach jo … další vychytávky, které jsou PRO Sillhouet. Písmenka jsou věčný problém….skvělý návod.

  2. Claris napsal:

    právě jsem toto nastavení vyzkoušela a je to opravdu akorát, super, díky!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>